Vaříme s čajem Během své pět tisíc let trvající historie byl čaj užíván jako medicína, univerzální lék na všechny nemoci. Na jedné straně si jej jako svůj nápoj vybírali císaři, básníci a umělci, jiní v něm hledali filozofii. Jedno je jisté, dobrý čaj je něčím mimořádně zvláštním. A v posledních letech si ho začali všímat i vyhlášení šéfkuchaři. Druhým nejrozšířenějším nápojem je na naší plane­tě čaj. Prvenství si po­cho­pi­tel­ně drží obyčejná vo­da. Čaj ale není pou­hým zdrojem tekutin, je současně sti­mu­lan­tem prospěšným tělu i duši. Turisty v na­ší zemi pivní kultury často šokuje obliba čajoven. Mož­ná ani oni netuší, že v latinském názvu pro čajovník Camellius sinensis je na jeho počest zvě­čněno příj­mení brněnského lékárníka Jiřího Kamela, který proslul svým botanickým výz­ku­mem na Filipí­nách. Statistiky Čechy řadí v rámci Evropy k před­ním kon­zu­mentům čaje, mezi skutečné čajové „srdcaře“. Čaj se pil původně hořký, nebo ochucený cukrem nebo medem. Dneska po vzoru Britů běžné přidávání mléka nebo citronu po vzoru Rusů bylo zpočátku považováno za vý­střed­nost. Asi stejnou, jako jsou v současnosti experimenty s čajem v gas­tro­nomii. Věřili byste, že nám dokáže o čaji hodně říct i someliér, znalec vína? Pochybujete? Pak si poslechněte Ivo Dvořáka. video Co je dobré vědět o čaji Čaj se pěstuje zejména v monzunových ob­­­las­tech mezi obratníky Raka a Ko­zo­roha. Roste až do výše 2000 metrů nad mořem. Vyžaduje hodně vláhy při ideální teplotě 10–30 °C. Obecně se sklizeň z vyš­ších nadmořských poloh považuje za kvalitnější, protože list roste pomaleji a má tak více času k vý­voji chuťově bohatých látek. Čaje z níže polo­žených oblastí jsou většinou silnější a v nálevu tmavší. Dlou­há léta mezi lidmi přežívala představa, že chu­ťo­vě i vzhledově odlišný černý a zelený čaj pochá­zí z různých druhů čajovníku. Je to omyl. Černé čaje (Číňany nazývané podle barvy nálevu červenými) pro­cházejí procesem fermen­tace ovlivňující jeho barvu i chuť. U zele­ných čajů se zahříváním fermen­taci záměrně zabrání. Čaje polofermentované (nazý­vané též polozelené či oolong) se liší stupněm fermentace. Vzniká tak velice zajímavá škála chutí a vůní. Vlastnosti hotového čaje, především vůni, barvu a chuť posuzují tzv. tea tasteři, ochut­návači. Vyhlášený kuchař Radim Gerlich nám prozradil jeden ze svých originálních „čajových“ receptů: čočku vařenou v zauzeném černém čaji Lapsang Souchong, kterou podává jako přílohu ke grilované rybě. video Čaj a dějiny Za vlády dynastie Ming v letech 1368–1644 se v Číně začíná ob­jevovat příprava čaje spařo­vá­ním tak, jak ji známe dnes. Z Číny se pěstování čaje rozšířilo nejprve do okolních zemí. Do Ev­ro­py se čaj dostal až v 16. sto­le­tí, přivezli ho jako první Portu­galci, obchod s ním však ovládli Britové. Po počáteční nedůvěře se stal vyhledávaným nápojem aristokracie, bě­hem staletí zlido­věl. Čaj sehrál také vý­znamnou roli v dějinách světových velmo­cí. Při známém Bostonském ča­jo­vém dý­chánku v roce 1773 nahá­zeli kolonisté pře­dražený čaj z britských lodí do moře. Čajová vzpoura vedla k vy­hlášení samo­statnosti Spojených států ame­rických.