Vaříme s čajem Během své pět tisíc let trvající historie byl čaj užíván jako medicína, univerzální lék na všechny nemoci. Na jedné straně si jej jako svůj nápoj vybírali císaři, básníci a umělci, jiní v něm hledali filozofii. Jedno je jisté, dobrý čaj je něčím mimořádně zvláštním. A v posledních letech si ho začali všímat i vyhlášení šéfkuchaři. Druhým nejrozšířenějším nápojem je na naší planetě čaj. Prvenství si pochopitelně drží obyčejná voda. Čaj ale není pouhým zdrojem tekutin, je současně stimulantem prospěšným tělu i duši. Turisty v naší zemi pivní kultury často šokuje obliba čajoven. Možná ani oni netuší, že v latinském názvu pro čajovník Camellius sinensis je na jeho počest zvěčněno příjmení brněnského lékárníka Jiřího Kamela, který proslul svým botanickým výzkumem na Filipínách. Statistiky Čechy řadí v rámci Evropy k předním konzumentům čaje, mezi skutečné čajové „srdcaře“. Čaj se pil původně hořký, nebo ochucený cukrem nebo medem. Dneska po vzoru Britů běžné přidávání mléka nebo citronu po vzoru Rusů bylo zpočátku považováno za výstřednost. Asi stejnou, jako jsou v současnosti experimenty s čajem v gastronomii. Věřili byste, že nám dokáže o čaji hodně říct i someliér, znalec vína? Pochybujete? Pak si poslechněte Ivo Dvořáka. video Co je dobré vědět o čaji Čaj se pěstuje zejména v monzunových oblastech mezi obratníky Raka a Kozoroha. Roste až do výše 2000 metrů nad mořem. Vyžaduje hodně vláhy při ideální teplotě 10–30 °C. Obecně se sklizeň z vyšších nadmořských poloh považuje za kvalitnější, protože list roste pomaleji a má tak více času k vývoji chuťově bohatých látek. Čaje z níže položených oblastí jsou většinou silnější a v nálevu tmavší. Dlouhá léta mezi lidmi přežívala představa, že chuťově i vzhledově odlišný černý a zelený čaj pochází z různých druhů čajovníku. Je to omyl. Černé čaje (Číňany nazývané podle barvy nálevu červenými) procházejí procesem fermentace ovlivňující jeho barvu i chuť. U zelených čajů se zahříváním fermentaci záměrně zabrání. Čaje polofermentované (nazývané též polozelené či oolong) se liší stupněm fermentace. Vzniká tak velice zajímavá škála chutí a vůní. Vlastnosti hotového čaje, především vůni, barvu a chuť posuzují tzv. tea tasteři, ochutnávači. Vyhlášený kuchař Radim Gerlich nám prozradil jeden ze svých originálních „čajových“ receptů: čočku vařenou v zauzeném černém čaji Lapsang Souchong, kterou podává jako přílohu ke grilované rybě. video Čaj a dějiny Za vlády dynastie Ming v letech 1368–1644 se v Číně začíná objevovat příprava čaje spařováním tak, jak ji známe dnes. Z Číny se pěstování čaje rozšířilo nejprve do okolních zemí. Do Evropy se čaj dostal až v 16. století, přivezli ho jako první Portugalci, obchod s ním však ovládli Britové. Po počáteční nedůvěře se stal vyhledávaným nápojem aristokracie, během staletí zlidověl. Čaj sehrál také významnou roli v dějinách světových velmocí. Při známém Bostonském čajovém dýchánku v roce 1773 naházeli kolonisté předražený čaj z britských lodí do moře. Čajová vzpoura vedla k vyhlášení samostatnosti Spojených států amerických.